OskariSundström Päätökset eivät odota!

Oikeus, kohtuus ja yrittäjäasiamies

  • Oikeus, kohtuus ja yrittäjäasiamies

Pienyrittäjillä on ongelma: meiltä puuttuu käytännön edunvalvonta. Suurilla yrityksillä on resursseja lakihenkilöiden palkkaamiseen. Yksityishenkilöillä on kuluttajansuoja. Pienyrittäjillä puolestaan ei juurikaan ole suojaa silloin, kun esimerkiksi hankinta-asioissa kaikki ei menekään kuin Strömsössä. Silloin turvana tulisi olla yrittäjäasiamies.

 

Pienyrittäjällä on usein valtava tieto- ja osaamispankki oman erikoisalansa suhteen. Mitä taas tulee tukipalveluihin, kuten lakiasioihin, ne on joko hoidettava itse, jätettävä tekemättä tai turvauduttava ammattilaisiin. Usein viimeksi mainittu ei ole mahdollista korkeiden kustannusten vuoksi.

 

Erityisen haavoittuvainen pienyrittäjä on silloin, kun hänestä pyritään hyötymään lain harmaalla alueella. Esimerkiksi epäeettisesti markkinoidut nettihakemistopalvelut eivät juurikaan hyödytä ketään. Niiden perusteettomista laskuista eroon pääseminen puolestaan vaatii metsästyskoiran sitkeyttä ja karhun rohkeutta. Usein pienyrittäjät eivät jaksa pitkää taistelua, vaan maksavat mitä pyydetään ja pyrkivät unohtamaan asian. Tiedän itsekin näitä tapauksia.

 

Lailliset perintätoimistot taas saattavat vaatia pienyrittäjiltä satojen eurojen maksuja perintäkirjeen lähettämisestä, jos hänen laskunsa maksaminen on viivästynyt. Tässä ei ole mitään kohtuullista.

 

Vastaavissa tapauksissa kuluttajan asema on huomattavasti vahvempi. Hänen tukenaan ovat kuluttajansuoja, kuluttajaneuvonta ja viime kädessä kuluttaja-asiamies. Myös pienyrittäjillä tulisi olla parempi suoja epäoikeudenmukaisen toiminnan varalta. On järjetöntä niputtaa kaikki yritykset saman kategoriaan, kun todellisuudessa yhden miehen yritys on resursseiltaan lähempänä kuluttajaa.

 

Ehdotan, että seuraavan hallituskauden aikana tutkitaan mahdollisuuksia parantaa yksin- ja pienyrittäjien turvaa ja perustetaan erityinen kansallisen yrittäjäasiamiehen virka. Yrittäjäasiamiehen tärkeimmät tehtävät olisivat kuluttaja-asiamiehen tapaan tapauskohtaisten suositusten anto, ennakkotapausten hoito sekä lain toteutumisen valvonta. Myös pienyrittäjä ansaitsee turvaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

ulf fallenius

Ilman palkkaa vuodesta 2009 laman takia mitä turvaa sellaiselle löytyisi.

Käyttäjän OskariSundstrm kuva
Oskari Sundström

Jos ymmärsin oikein, niin kysymys on työttömyydestä? Vihreillä on paljon ehdotuksia tilanteen kohentamiseen, mutta yksi olisi perustulon kehittäminen. Tärkeintä olisi saada ihmiset pois paperinpyöritysrumbasta ja ohjata aika ja energia itsensä kehittämiseen, esimerkiksi opiskelun kautta, työnhakuun ja muuten elämänhallintaan. Joko perustulon kautta, tai muuten järjestelmää kehittämällä.

ulf fallenius

Ei ole kyse työttömyydestä vaan töissä lähes joka päivä mutta ilman palkkaa kuin ei tuottoa kovan laman takia.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kyllä. Byrokratiaa ja säädäntöjä pitäisi keventää rankalla kädellä. Yhdistää virastot, kun on niitä virastoja ketkä eivät tiedä mitä toinen virasto päättää.

Muistaakseni SDP:n Viitanen ehdotti ympäristöministeriön kasvattamista ja ehdottomasti ei ehdotukselle vaan yhdistetään virastoja eikä lisätä.

Pienyrittäjille annettu vaalilupaus nostattaa ALV-rajaksi 8500:sta 10 000 euroon on suorastaan pilkantekoa vaan raja täytyy olla paljon suurempi ja verotus voidaan aloittaa vasta kun nostetaan puhdasta rahaa.

Ennakkoverotus pitäisi poistattaa kun ei kenelläkään voi olla kristallipalloa eikä voi ennustaa tulevia kausia. ALV-tilityksessä pitää olla maksuperusteista kun keskisuuret ja isot yritykset käyttävät härskisti oikeutta joustaa laskujen maksamisesta 60-90 päivää.

Yrittäjyyttä pitää uudistaa paljon.

Tätä menoa Suomi ei selviä mistään.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Asiaahan bloggaaja kirjoittaa. Ikävä vain, että näin vaalien alla niitä yrittäjien ystäviä kyllä löytyy, ainakin viime vaalikaudella ne ystävät kyllä käytännön lainsäädännössä katosivat.
Pelkään, että näennäisiä ja keskeneräisiä uudistuksia kyllä tulee, mutta sellaiset, joilla oikeasti on merkitystä jäävät taas tulematta.

Tulee mieleen, että ne "viisaat", jotka päättäjien neuvonantajina toimivat ovat sellaisia, joilla käytännön yritystoiminnasta ja lopputulos uusista laieista on jotain aivan muuta kuin toivotaan.

Esimerkkinä tämä paljon puhuttu yhteisöveron alennus, joka todellisuudessa nosti suurella osalla yritystä verorasitusta!

Toimituksen poiminnat